4 minuten

Creëer een warm en gezellig huis met een beperkt budget

  • Geschreven door Marieke.

Geen zin om deze winter een dure verwarmingsrekening te krijgen? Er zijn enkele beproefde methoden om uw huis warm en gezellig te maken zonder de kachel hoger te zetten. Volg deze tips voor budgetvriendelijke en gemakkelijke manieren om je huis tijdens de koude maanden toch lekker warm te laten voelen.

Gebruik je openhaard op de juiste manier

Niets zegt zo warm en gezellig als knuffelen naast een brandend vuur. Een traditionele, hout gestookte open haard, zuigt lucht uit het huis en kan de kamer met de open haard tochtig maken. Je kunt deze tocht voorkomen door omliggende deuren af ​​te sluiten. Voordat je je de openhaard wilt gebruiken in de winter is het belangrijk om deze te laten schoonmaken door een professionele schoorsteenveger. Hierdoor kan je met een gerust hart de gehele winter gebruik maken van je gezellige openhaard.

Maak je slaapkamer extra gezellig

De meeste experts zullen het erover eens zijn dat de slaapkamer aan de koele kant gehouden moet worden. Maar we weten maar al te goed dat het niet echt comfortabel is om in de winter te moeten slapen in een ijskoude slaapkamer. Zorg er daarom voor je dat beddengoed geschikt is voor de koude wintermaanden. Flanellen lakens en een donzen dekbed trekt zelfs jou door de koude maanden heen! Er zijn trouwens tal van producten voor de echte koukleumen (zoals ik ;)). Zo zijn er elektrische (verwarming) dekens of zelfs verwarmde matrasbeschermers! Maar een ouderwetse kruik met warm water voldoet ook ontzettend goed. Heb je er net als ik een hekel aan om `s ochtends uit bed te stappen op het koude laminaat? Leg een gezellig kleed op de vloer, dit oogt leuk en hierdoor heb je geen last meer van koude voeten.

Heb je een plafondventilator?

Dit is meer een dingetje in Amerika maar in Nederland beschikken steeds meer mensen over een plafondventilator in de slaapkamer. In de zomer wordt deze gebruikt om de hitte buiten te houden maar deze kan zeker gebruikt worden in de winter! De warme lucht stijgt namelijk naar boven en dit wil je zo snel mogelijk beneden hebben. Zet de ventilator voor het slapengaan aan en je zult merken dat het een paar graden scheelt!

Dicht tochtige deuren en ramen af.

Koude gure wind trekt al snel door het gehele huis. Vaak komt dit door slechte isolatie of tocht het simpelweg onder de deur door. Gebruik een tochtstrip om de tocht zoveel mogelijk tegen te houden. Zit je inmiddels te trillen op de bank omdat er een tocht door je huis heen trekt? Gebruik een zware handdoek en leg deze tijdelijk voor je deur.

Hang zware gordijnen op

Het ouderwetse idee om je gordijnen in de wintermaanden om te wisselen voor een dikkere variant is nog steeds erg logisch. Voornamelijk als je een huis huurt in de stad. Veel woningen beschikken namelijk nog steeds over enkel glas en hierdoor gaat veel warmte verloren. Ruiten, vooral oudere, laten warmte door het glas verloren gaan, waardoor een koude kamer nog kouder aanvoelt. Wanneer je al gordijnen hebt hangen is het verstandig om deze te vervangen door ouderwetse dikkere gordijnen. Hierdoor blijft de warmte zoveel mogelijk in je huis.

Gebruik vloerkleden voor een warme vloer

Tapijten, zowel vloerbedekking als karpetten, zijn veel warmer voor onze voeten in vergelijking met harde oppervlakken zoals tegels of hout. Traditioneel werden vloerkleden in de wintermaanden neergelegd en in de zomermaanden opgeslagen om een ​​kamer warmer te laten aanvoelen. Slaapkamers kunnen een enorme boost van warmte krijgen door een vloerkleed naast het bed te leggen, net als in badkamers, keukens of woonkamers.

Updating…
  • Geen producten in je winkelmand.