Een lust voor het oog

Bekijk het prachtige assortiment Aglaonema van Fleurac. Deze groene vriend (ook te verkrijgen in andere kleuren) is een lust voor het oog! Daarnaast is deze kamerplant zeer eenvoudig te onderhouden.


Aglaonema kopen

Aglaonema dankt zijn naam Chinese Evergreen aan zijn leefgebied in de subtropische gebieden van Azië en Nieuw-Guinea. Chinese Evergreens worden al honderden jaren gekweekt als gelukbrengende planten in Azië. Ze komen van nature voor in de schaduwrijke bossen en zijn perfect om binnenshuis te kweken, weg van de felle zon. In hun wilde verspreidingsgebied hebben ze voornamelijk groen blad, maar dankzij de kweekinspanningen van hybridisaties over de hele wereld produceren ze nu kleurrijke bladeren van roze, rood, wit en vele andere kleuren.

Terwijl Aglaonema-planten binnenshuis zelden bloeien, kunnen oudere planten bloemen produceren die lijken op een vredelelie of calla-lelie als ze worden voorzien van optimale groeiomstandigheden. Meestal wordt Chinese groenblijvende plant niet gekweekt voor de bloemen, maar wees niet verbaasd om er van tijd tot tijd een te zien. Als uw Chinese Evergreen kamerplant wel bloemen heeft, knip deze dan direct af. De bloemen zijn niet erg mooi en zullen de energie gebruiken die de plant nodig heeft om nieuwe bladeren te maken.

Aglaonema is een langzaam groeiende plant, dus kleine tot middelgrote planten kunnen lang op een bureau of tafel blijven staan ​​zonder dat ze verpot hoeven te worden.

Aglaonema is een schone lucht plant

In 1989 voerde NASA een onderzoek uit naar verontreinigende stoffen binnenshuis en ontdekte dat kamerplanten zoals Aglaonema schadelijke gifstoffen uit de lucht konden opnemen, vooral in afgesloten ruimtes met weinig luchtstroom. Deze studie vormde de basis voor nieuwere studies over kamerplanten zoals Chinese Evergreen en hun luchtzuiverende eigenschappen, en er komen jaarlijks nieuwe resultaten binnen.

Chinese Evergreen Aglaonema-planten bleken zeer efficiënt te zijn in het verwijderen van benzeen, koolmonoxide, formaldehyde en trichloorethyleen. Vervuiling binnenshuis veroorzaakt door moderne meubels, synthetische bouwmaterialen en zelfs tapijten vormt ongeveer 90 procent van de luchtvervuiling binnenshuis. De NASA-studie beveelt aan dat huizen twee of drie planten hebben voor elke 100 vierkante voet. Sommige planten zijn beter in het verwijderen van bepaalde chemicaliën dan andere, dus een mix van kamerplanten wordt aanbevolen.

De NASA-studie noemde de Chinese groenblijvende plant als een van de top 10 kamerplanten om de lucht te reinigen van schadelijke gifstoffen.

Aglaonema giftig voor mensen en huisdieren

Chinese groenblijvende planten bevatten calciumoxalaatkristallen, die giftig zijn als ze worden ingeslikt. Dermatitis kan ook worden veroorzaakt door het aanraken van het sap dat wordt geproduceerd bij het verwijderen van bladeren of stengels. Toxiciteit is meer een zorg voor honden en katten, maar kan een zorg zijn voor mensen.

Dieren kunnen de volgende symptomen hebben als Aglaonema-plantendelen worden ingeslikt: moeite met slikken, geïrriteerd/pijnlijk - zelfs brandende/zwellende mond, kan overgeven, schuim in de mond en kwijlen. Andere symptomen zijn huiduitslag, pijn op de plaats van de ontsteking en geïrriteerde slijmvliezen.

Hoewel de Chinese Evergreen-toxiciteit door de ASPCA als laag wordt beschouwd, is het van vitaal belang om de symptomen te kennen en te herkennen.

5. Tips om Aglaonemas gezond te houden

  1. Licht: De lichtvereisten van Aglaonema begrijpen is eenvoudig. De donkergroene variëteiten van Aglaonema, zoals Aglaonema Chocolate, kunnen bij weinig licht groeien. De helderdere bonte soorten, zoals Aglaonema Silver Bay, vereisen helderdere lichtomstandigheden. Stel Chinese Evergreen niet bloot aan direct zonlicht, omdat dit de bladeren kan verbranden.
  2. Watergift: In de zomer grondig en vaker water geven. In de winter, wanneer de lucht droger is, verhoogt het beslaan van de planten vaak de luchtvochtigheid. In de winter minder water geven en ervoor zorgen dat de plant niet volledig uitdroogt. Zorg ervoor dat de pot een afvoergat heeft zodat overtollig water kan weglopen.
  3. Temperatuur: Aglaonema's houden niet van koude tocht of temperaturen onder de 15 graden. Houd het uit de buurt van tochtige ramen of ventilatieopeningen.
  4. Bodem: Een goed doorlatende grond wordt aanbevolen. Wij adviseren Espoma Biologische Potmix. We hebben ontdekt dat deze grond de perfecte hoeveelheid vocht vasthoudt voor aglaonema-planten om te gedijen.
  5. Meststof: Voed uw Chinese groenblijvende planten met een meststof met langzame afgifte, zoals Osmocote Plus meststof voor binnen/buiten. Als je liever voedt terwijl je water geeft, raden we Jack's Classic Houseplant speciale plantenvoeding aan.

Aglaonema-planten verpotten

Aglaonema-planten groeien langzaam en hoeven meestal slechts om de 12 tot 18 maanden te worden verpot. Bij het verpotten van je Aglaonema is het aan te raden om de potmaat slechts een centimeter of vijf te vergroten. Chinese groenblijvende planten zijn ondiep geworteld, dus het is niet nodig om ze in een diepe pot te planten.

Waarom krullen de bladeren van mijn Aglaonema?

Als Aglaonema Plants te veel direct zonlicht krijgen, kunnen de bladeren omkrullen ter bescherming tegen zonnebrand. Als dit gebeurt, zet de plant dan verder uit de directe zon. Kort na deze beweging beginnen de bladeren zich te ontvouwen en keren ze terug in hun kleurrijke glorie.

Waarom worden de stelen van mijn Aglaonema geel of bruin?

Bruine of gele stengels ontstaan ​​doordat de grond te nat wordt gehouden. Overtollig bodemvocht kan ervoor zorgen dat de wortels gaan rotten. Chinese groenblijvende planten houden water vast in de stengels zodat de plant deze kan gebruiken in periodes van droogte. Als er te veel vocht in de grond zit, staan ​​de stelen ook vol met water. Overtollig bodemvocht kan ervoor zorgen dat de plant gaat rotten.

Om dit probleem op te lossen, vermindert u de frequentie van het water geven, belucht de grond door eetstokjes in de grond te steken, waardoor er gaten ontstaan ​​waar vocht kan verdampen, en snoei eventuele rottende stengels weg. Hervat het water geven van de Chinese evergreen alleen als de grond volledig is opgedroogd.