Koop jouw nieuwe Alocasia (Olifantsoor) online

Bekijk ons prachtige aanbod verschillende Alocasia’s. Gratis bij je thuis geleverd.


Informatie over Alocasia

Alocasia zijn gemakkelijk te kweken en behoren tot de meest populaire en opvallende van alle vaste planten. Of je nu een kleinere containerplant nodig hebt of een enorm tropisch ogend middenstuk, Alocasia biedt veel kleur en variatie en vele variaties zijn verbazingwekkend winterhard.

Hoe Alocasia te kweken en te verzorgen?

Alocasia zal, net als veel andere tropische aroiden, niet krachtig beginnen te groeien totdat de zomertemperaturen escaleren tot de hogere jaren 80. Net als echte olifanten, hebben olifantenoren het graag warm. Zoals veel semi-tropische planten die wat winterhard zijn, moeten olifantenoren goed ingeburgerd zijn voordat het koude weer begint in zones waar ze buiten in de grond winterhard zijn. Koopt u Alocasia voor uw tuin, dan kunt u dat beter eerder in het jaar doen dan later.

Waar te planten?

In alle, behalve de heetste klimaten, geniet Alocasia van de volle zon. We merken dat het gebladerte begint te verschroeien als de temperatuur de lage 90s overschrijdt, hoewel de planten zullen herstellen zodra de hittegolf voorbij is. Plant 3 tot 6 ft. (1-2 meter) uit elkaar in een gebied met goede drainage. Als u in een klimaat leeft dat kouder is dan Zone 7b, overweeg dan om uw Alocasia als een containerplant te behandelen, zodat deze gemakkelijk binnenshuis kan worden overwinterd.

Bemesting

Olifantenoren zijn zware feeders, dus als je plant niet genoeg groeit, heb je ofwel meer water, meer zon, meer organische mest of compost nodig. Als algemene vuistregel geldt: meer water + meer voedingsstoffen = meer olifantenoor.

Water- en bodemvereisten

Hoewel het geschikt is voor tropische, drassige omstandigheden, wordt de winterhardheid van Alocasia verhoogd in grond met een goede drainage en niet drassig in de winter.

Overwinteren

Alocasia-knollen werken uiteindelijk omhoog door de grond, dus begraaf uw Alocasia om de paar jaar opnieuw minstens 10 cm diep om winterhardheid te garanderen. Waar Alocasia in de winter in de grond blijft, zullen ze vrij laat zijn om opnieuw te verschijnen in late lente of vroege zomer, tenzij bedekt met 3-6 "mulch in de vroege herfst. Een paar van de nieuwere Alocasia-cultivars vormen geen grote knollen en kunnen, als ze in de winter worden gegraven, niet droog worden bewaard vanwege een gebrek aan voldoende voedselreserves. Deze olifantenoren met kleine knol kunnen het beste overwinteren in containers in een koele kelder of garage die 15-20 graden boven het vriespunt blijft. In koudere klimaten kunnen olifantenoren in containers worden gekweekt en binnen worden gebracht om te overwinteren.

Plagen en ziekten

Alocasia zijn vatbaar voor knolrot (veroorzaakt door de schimmel Pythium) als ze niet worden geplant in grond met voldoende drainage, vooral tijdens de winter. Dasheen-mozaïekpotyvirus (DsMV) is een veel voorkomende ziekteverwekker van veel aroiden, waaronder Alocasia, en kan worden verspreid door bladluizen.

Soorten Alocasia

Er zijn zowel lopende als klonterende varianten. Wees voorzichtig waar u de lopende variëteiten plant, aangezien ze zich vrij snel tot 20 ft. (6 m.) kunnen verspreiden in vochtige, rijke grond. De klontvormende variëteiten zijn veel geschikter voor de meeste tuinen en zijn verkrijgbaar in verschillende maten van een paar voet lang tot meer dan 1,5 m hoog. De basiskleur van het blad is groen, maar er zijn nu variëteiten met een scala aan bladpatroon bovenop de groene basis. Ook zijn er nu een aantal paarse bladsoorten beschikbaar.

propageren

Alocasia worden vermeerderd door deling. Sommige Alocasia groeien uit wortelstokken, terwijl andere groeien uit grotere knollen. Alles kan gemakkelijk worden verdeeld als de planten groot genoeg zijn.

Gebruik in landschapsontwerp

Alocasia doen het uitstekend als vijverrand of als regentuinplant. Ze worden ook vaak gebruikt als accentcontainerplanten buiten, maar zijn geen bijzonder goede binnensoorten, omdat ze binnenshuis niet genoeg licht krijgen om goed te kleuren, en meer vatbaar zijn voor insecten in binnen omstandigheden waar de luchtvochtigheid lager is en de lucht droger .

Toxiciteit

Hoewel veel soorten Colocasia (Taro) worden gebruikt in de traditionele Aziatische keuken, produceren alle delen van de taroplant calciumoxalaat en zijn ze giftig voor de mens als ze rauw worden ingenomen. Sommige tuinders kunnen zelfs gevoelig zijn voor de bladeren, dus wees voorzichtig bij het snijden. Als ze grondig worden gekookt, zijn de taro-knollen rijk aan vitamine A en C en bevatten ze meer eiwitten, calcium en fosfor dan een aardappel.

Deze site maakt gebruik van cookies om je een betere browse-ervaring te bieden. Door op deze website te surfen, ga je akkoord met ons gebruik van cookies.