Asplenium Nidus - Vogelnest Varen

Het vogelnest verschilt qua uiterlijk van veel vanwege zijn speerachtige gevormde bladeren in plaats van veer of palmachtige bladeren. De bladeren (hebben een bruine middennerf en golvende rand) groeien tot ongeveer 60 cm lang vanaf een rozet van bladeren waar nieuwe bladeren verschijnen wanneer de plant nieuwe groei produceert.

Verzorgingsniveau: De twee belangrijkste voorwaarden om goed te zorgen zijn voldoende vocht en de bladeren beschermen tegen direct zonlicht (ze worden verschroeid), hoewel een beetje zonlicht voor hen ideaal is. Als een persoon voldoende leefruimte heeft en de onderstaande eenvoudige verzorgingsinstructies kan volgen, kan iedereen ze kweken en onderhouden.

Temperatuur: Kamertemperaturen tussen 18-24ºC zijn ideaal, en niet lager dan 13ºC.

Licht: De meeste boeken en gidsen zijn het erover eens dat er helder licht zonder direct zonlicht moet zijn. Het verstrekken van wat direct zonlicht is echter geweldig voor de vogelnestvaren om goed te groeien, maar u hoeft slechts een ochtend of een kleine hoeveelheid pre-zonsondergang te geven. De bladeren kunnen bleek worden of schroeiplekken hebben als de zon te heet is. In de winter is de zon veel minder schadelijk voor de plant.

Watergift: Dit is een soort die ervan houdt dat de grond altijd vochtig blijft, maar niet drassig. Water rond de rand van de middelste rozet om te voorkomen dat het water in het midden stagneert, wat kan leiden tot rotting.

Bodem: Een op turf gebaseerde potgrond is vereist. 2 delen turf en 1 deel perliet (misschien iets minder) is een mengsel dat goed zal zijn. Een mengsel op turfbasis met organisch materiaal is ook goed.

Meststof: Geef de plant van april - september elke 2 weken een zwak verdunde meststof om nieuwe groei en gezond uitziende bladeren te stimuleren.

Verpotten: De Asplenium nidus heeft niet vaak een potwissel nodig omdat de wortels erg klein zijn. Eens in de 2 jaar wordt geadviseerd voor een volwassen soort en eens per jaar als het jong is. Deze hebben over het algemeen geen probleem om wortelgebonden te worden, maar hebben meer een probleem om stabiel in de pot te blijven - dit komt omdat de wortels klein zijn en ze meestal aan een boom zijn bevestigd en hun eigen rijm maken. Pas op om te zien of de plant instabiel wordt en verplaats naar een grotere pot als dat zo is.

Vochtigheid: De luchtvochtigheid moet mogelijk worden verbeterd als deze laag wordt en de plant tekenen vertoont van aantasting door droge lucht. U kunt de luchtvochtigheid verbeteren door de plant in een vochtbak, een bak met veenmos of een elektronische luchtbevochtiger te zetten.

Vermeerdering: Deze worden vermeerderd door sporenzaaien, wat voor de gemiddelde binnenkweker erg moeilijk is om uit te voeren. Veel varens kunnen door deling worden vermeerderd, deze soort echter niet.