Hoeveel en hoe vaak vetplanten water geven

Vetplanten water geven

Dit is waarschijnlijk de meest gestelde vraag die we krijgen. En met een goede reden. Het leven van je vetplant hangt af van hoeveel water je hem geeft. Hoewel het antwoord op deze vraag varieert afhankelijk van verschillende variabelen (waar we later op in zullen gaan!), is de algemene vuistregel dat je nooit wilt dat je vetplant in water staat. Wanneer je vetplant in het water staat, zal hij dood gaan. Een vetplant kan zich herstellen wanneer deze te weinig water krijgt, maar te veel water leidt tot de ondergang van een vetplant. Je denkt misschien dat we dramatisch doen, maar kom op, een vetplant die sterft door verdrinking is toch erg! Dus het korte antwoord op de vraag hoeveel je een vetplant water moet geven is: geef hem water, maar niet zo veel dat hij in het water blijft staan.

Welke zaken hebben invloed op de hoeveelheid water die ik moet geven aan mijn vetplant?

Enkele van de zaken die van invloed kunnen zijn op de hoeveelheid water om een ​​​​vetplant te geven, zijn onder meer:

  • Type bloempot– Als je bloempot een afvoergat heeft, kan je de vetplant meer water geven omdat overtollig water zal weglopen. Als de container geen gat heeft, moet je extra voorzichtig zijn om de bloempot niet tot aan de wortels met water te vullen. Ook drogen vetplanten in kleinere kleipotten sneller uit en kunnen ze wat meer water opnemen.
  • Hoe deze is geplant – door kamerplant grint op de bodem van je bloempot te plaatsen, worden de wortels van de vetplant omhoog gebracht van de bodem van de plant en blijft er ruimte over voor overtollig water. Bovendien zorgt het grint ervoor dat lucht boven in de pot kan komen en sneller uitdroogt. Als je vetplant niet is beplant met grint, ga je gang en herplant je vettige plant! Hier lees je hoe je dat het beste kan doen.
  • Succulente locatie– Als je vetplant buiten in de hitte en wind staat, kan deze meer water nodig hebben dan wanneer hij binnen staat.
  • Formaat van de plant – grotere planten nemen meer water op dan kleinere planten.

Hoe vaak Vetplant water geven

Hoe vaak moet ik mijn vetplant water geven?

Je dient je vetplanten om de week water te geven tijdens de niet-wintermaanden wanneer de temperatuur boven de 5 graden is. Tijdens de winter (wanneer de temperatuur lager is dan 5 graden) dien je je vetplant slechts één keer per maand water geven, omdat deze gedurende deze tijd inactief is.

Er zijn een paar uitzonderingen op deze regel. Bepaalde soorten vetplanten hebben vaker water nodig omdat hun bladeren heel klein zijn en niet zoveel water kunnen opnemen in vergelijking met andere soorten met dikke bladeren. Voor deze kleine bladvetplanten: voel je vrij om ze in de niet-wintermaanden maximaal één keer per week water te geven als ze er dorstig uitzien. Vetplanten zien er meestal een beetje rimpelig uit als ze dorst hebben. Onthoud echter dat het altijd beter is om te weinig water te geven dan te veel.

Voorbeelden van het correct water geven van een vetplant

Scenario # 1: deze vetplant is ongeveer vijf centimeter breed en 30 cm hoog. Hij staat geplant in grint in een kleibak met afvoergat en leeft buiten op een terras (behalve in de winter).

Antwoord: Deze vetplant wil in de niet-wintermaanden ongeveer twee kopjes water om de week en in de winter 1-1,5 kopjes water.

Scenario # 2: Deze vetplant is ongeveer drie centimeter breed en drie centimeter hoog. Het is geplant in kamerplant grint, maar het is een ondiepe container zonder afvoergat. Deze vetplant leeft binnenshuis in de buurt van een westraam.

Antwoord: Deze vetplant wil om de week ongeveer 1/8- 1/4 kopje water in de niet-wintermaanden en 1/8 kopje water eenmaal per maand in de winter.

Scenario #3: Deze vetplant is ongeveer 2 centimeter breed en 4 centimeter lang. Het heeft kleine bladeren, is beplant met grint en in een bak met een afvoergat. Het leeft van binnen.

Antwoord: Deze vetplant wil elke week ongeveer 1/4 kopje water tot anderhalve week in de niet-wintermaanden en 1/4 kopje water in de winter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site maakt gebruik van cookies om je een betere browse-ervaring te bieden. Door op deze website te surfen, ga je akkoord met ons gebruik van cookies.