Hoe vaak moet je kamerplanten water geven?

Het water geven van kamerplanten kan moeilijk zijn om onder de knie te krijgen. Vroeger probeerde ik mijn kamerplanten volgens een schema water te geven, maar dit leek nooit zo goed te werken. Gelukkig heb ik een aantal geweldige tips geleerd die de gezondheid van mijn kamerplanten hebben veranderd. In dit artikel lees je precies hoe vaak jij je kamerplanten water moet geven.

Hoe vaak moet je kamerplanten water geven? De meeste kamerplanten hebben elke 1-3 weken water nodig. Om je kamerplant te voorzien van de juiste hoeveelheid water is het belangrijk om je plant goed in de gaten te houden. Het geven van water op exact dezelfde momenten werkt vaak minder goed dan dit op gevoel te doen. De frequentie van het water geven is afhankelijk van de grootte en het type plant, de grootte en het type pot, temperatuur, vochtigheid en groeisnelheid.

Wij geven je de kennis die je nodig hebt om je kamer plant altijd de juiste hoeveelheid water te geven. Er zijn een paar heel eenvoudige manieren om te zien wanneer je kamerplanten water nodig hebben, en als je deze kennis eenmaal hebt, is het moeilijk om de mist in te gaan.

Hoe weet je wanneer je kamerplanten water moet geven?

  • Type plant – Sommige planten houden van natte omstandigheden en andere houden van droog. Sommige kunnen goed uitdrogen als deze goed gekweekt zijn, terwijl andere een constant vochtige omgeving nodig hebben. Controleer de waterbehoefte van je plant, want dit zal enorm helpen bij het beoordelen of je ze water moet geven of niet.
  • Test de droogheid van de grond – Gebruik je wijsvinger en steek deze in de potgrond rondom je plant. Je kan voelen of de bovenste paar centimeter van de aarde vochtig is. Voor veel planten is de diepte waarop de grond droog is een goede indicatie wanneer de plant water moet worden gegeven.
  • Houd het gewicht van de plantpot in de gaten – ik vind het heerlijk om het gewicht van de plantpot te gebruiken om te testen hoeveel water er nog in de grond zit. Droge grond is veel lichter dan natte grond, dus er zal een aanzienlijk gewichtsverschil zijn tussen een potplant die water heeft gekregen en een plant die droog is. Hiermee bedoel ik niet dat je een weegschaal uit de badkamer moet pakken. Met een beetje oefening weet je wanneer je je kamerplanten water moet geven door ze gewoon op te tillen.
  • Voel de grond door de drainagegaten – Voel met je vingertoppen de bodem van de potgrond door de drainagegaten in de bodem van de plantpot. Je kunt door de drainagegaten goed beoordelen of je groene vriend water nodig heeft of niet.
  • Let op tekenen van verwelking – Verwelkende of hangende bladeren kunnen er vaak op wijzen dat je planten te weinig water hebben. Wees voorzichtig om dit te gebruiken in combinatie met het beoordelen van de grond, want er zijn andere oorzaken die verwelking kunnen veroorzaken, zoals te veel water of ziekte. Het is erg belangrijk om de juiste oorzaak van verwelking van je planten te behandelen, in plaats van het probleem erger te maken.
  • Gebruik een vochtmeter – Als je een lastige plant hebt, of als je gewoon wat preciezer wilt zijn over het proces, kun je een vochtmeter gebruiken om te beoordelen of je planten water nodig hebben. Deze zijn goedkoop en betrouwbaar en kunnen een groot verschil maken als je problemen ondervindt.

Hoe kamerplanten water te geven

Hier is een video die we van Youtube hebben geplukt. Het filmpje bevat goede tips om ervoor te zorgen dat je tropische groene vrienden niet zullen uitdrogen!

8 factoren die van invloed zijn hoe vaak je je kamerplanten water moet geven

Naast het type planten die je in je woonkamer hebt staan, zijn er een hele reeks factoren die een dramatische invloed hebben op de frequentie waarmee je je planten water moet geven. Variatie van deze factoren is de reden waarom je nooit volgens een schema water moet geven.

Factor 1: Grootte van de plant:

Grotere planten hebben meer water nodig dan kleinere. Met meer vegetatie nemen grotere planten meer op via hun wortels, gebruiken ze meer voor de ademhaling en verliezen ze meer door transpiratie.

Dat gezegd hebbende, kunnen jongere planten, die krachtig groeien, soms een hogere waterbehoefte hebben dan grotere planten die niet actief groeien.

Factor 2: Temperatuur

Hogere binnentemperaturen zullen de verdamping en de stofwisseling van je planten verhogen, waardoor ze sneller uitdrogen. Van zomer tot winter en van de ene kamer naar de andere kan de temperatuur van uw huis aanzienlijk variëren.

Kamers die overdag veel zon krijgen, kunnen aanzienlijk warmer zijn, wat een grote invloed heeft op de waterbehoefte van uw planten. Let ook goed op wanneer je een plant dichtbij de kachel hebt staan, deze zal vaker een slokje nodig hebben.

Factor 3: Vochtigheid

De vochtigheid van de groeiomstandigheden heeft een grote invloed op de snelheid van verdamping van water uit de grond en de snelheid van transpiratie van de bladeren.

Onze huizen hebben de neiging om in de winter een lagere luchtvochtigheid te hebben als de ramen gesloten zijn en de verwarming aan staat. Houd hier rekening mee als je bedenkt of je plant water nodig heeft of niet.

Factor 4: Type pot

Poreuze materialen zoals terracotta verliezen veel sneller water dan plastic potten, waardoor er geen water door de zijkanten van de pot kan wegsijpelen. Probeer het pottype te kiezen op basis van het type planten dat je hebt aangeschaft. Planten die de voorkeur geven aan droge omstandigheden en een goed doorlatende potgrond, zullen het beter doen in kleipotten.

Factor 5: Grootte van de pot:

Ik heb ooit de fout gemaakt om een ​​succulent- en cactusarrangement in een grote pot met veel te veel potgrond te potten. Hoewel de potgrond goed doorlatend was, duurde het een eeuwigheid voordat de hoeveelheid aarde in de grote plantenbak uitdroogde mijn cactussen namen dit niet in dank af.

Kies een potmaat die bij de plant past. Kies kleinere potten voor planten die snel uitdrogen. Kies grotere potten voor planten die van gelijkmatig vochtige omstandigheden houden.

Factor 6: Type potmix

Potgrond met grotere hoeveelheden organisch materiaal of kleine, dicht opeengepakte deeltjes houdt het water beter vast. Door zand, perliet of vermiculiet toe te voegen, wordt de drainage verbeterd.

Je kunt vaak kant-en-klare potgrond gebruiken die is afgestemd op je plant, maar het is gemakkelijker en goedkoper om je eigen potgrond te maken en je kunt het hierdoor precies afstemmen op de behoeften van je planten.

Factor 7: Ventilatie

Bewegende lucht zal de verdamping verhogen en daardoor de waterbehoefte van je planten verhogen. Matige ventilatie is een goede zaak voor planten, omdat het het risico op ziekten kan verminderen, maar het zal de waterbehoefte verhogen.

Factor 8: Tijd van het jaar

De tijd van het jaar speelt een belangrijke rol in hoe vaak je je kamerplanten water moet geven. Veel kamerplanten groeien veel langzamer of slapen in de winter, waardoor hun waterbehoefte drastisch zal verminderen.

Bovendien kunnen minder zon, ventilatie en koelere temperaturen in de winter een enorm verschil maken in de waterbehoefte. Je watergewoonten moeten worden aangepast als je je planten wilt laten bloeien.

Hoe lang kunnen kamerplanten zonder water?

De meeste mensen hebben de neiging om hun kamerplanten te vaak water te geven, waaronder ikzelf. De meeste kamerplanten kunnen in de meeste binnen omstandigheden tot wel twee weken goed overleven zonder water te krijgen. Ze zullen deze verwaarlozing misschien niet regelmatig overleven, maar als je twee weken weg bent, zullen de meeste van je planten het bij thuiskomst nog goed doen.

Plant in handgevlochten pot
Plant in hand gevlochten pot

Sommige kamerplanten zijn erg kieskeurig over hun waterbehoefte, zoals Calatrava’s en zenuwplanten, dus als je denkt dat je moeite hebt om je kamerplanten regelmatig water te geven, kun je het beste meer droogtetolerante planten kiezen.

Sommige planten kunnen zelfs veel langer dan twee weken zonder water. Bepaalde soorten vetplanten, waaronder veel cactussen, kunnen gemakkelijk meer dan een maand en vaak veel langer zonder water terwijl ze toch gezond blijven.

Dit gezegd hebbende, als het je doel is om je planten in perfecte gezondheid te houden, raad ik meestal wat extra water aan met een bewateringssysteem voor kamerplanten als je langer dan een week wegblijft.

Zelfbewaterende potten, capillaire matten, beregeningsaren of bewateringsbollen zijn allemaal goede opties om je planten gehydrateerd te houden terwijl je van huis bent. Lees in dit artikel meer over het water geven van kamerplanten terwijl je op vakantie bent.

Hoe vaak moet je kamerplanten water geven? – Een paar voorbeelden

Vetplanten

Vetplanten zijn een grote groep planten van vele verschillende soorten, die in staat zijn om water op te slaan en waterverlies te voorkomen. Als algemene regel geldt dat de potgrond volledig moet uitdrogen voordat je vetplanten, vooral cactussen (ja een cactus valt ook onder de vetplant), water geeft.

Vredeslelie (Spathiphyllum)

Peace Lily’s geven er de voorkeur aan dat hun grond redelijk goed is uitdroogt voordat ze weer water moeten krijgen. Zorg ervoor dat de potgrond bijna droog is voordat je grondig water geeft. Peace Lily’s zal verwelken zodra de potgrond volledig droog is. Probeer water te geven net voordat dit gebeurt.

Phalaenopsis Orchideeën

Te veel water geven is de meest voorkomende reden waarom mensen moeite hebben om voor Phalaenopsis-orchideeën te zorgen. Wacht tot de potgrond droog is en de wortels zilverwit zijn en geef vervolgens grondig water.

De bladeren worden rimpelig en gaan hangen als ze uitgedroogd zijn. Probeer dit te voorkomen, want het kan de gezondheid van je orchidee aanzienlijk beïnvloeden.

Zenuwplanten (Fittonia)

Zenuwplanten hebben constant vochtige potgrond nodig. Geef regelmatig water als de bovenkant van de grond is uitgedroogd. Ze zijn ook vatbaar voor wortelrot als gevolg van te veel water. Probeer ervoor te zorgen dat de grond slechts licht vochtig is, niet verzadigd, voordat u opnieuw water geeft.

Rubberplant (Ficus elastica)

Geef rubberplanten water zodra de bovenste centimeter van de grond droog is. Doorgaans geef ik mijn rubberplanten ongeveer één keer per week water tijdens het groeiseizoen en één keer per 10-14 dagen tijdens de winter. Zoals hierboven vermeld, beoordeel je eigen plant in plaats van je aan een schema te houden.

Kentiapalm (Howea forsteriana)

Kentiapalmen zijn matig droogtetolerant en hebben de neiging meer te lijden onder te veel water dan onder te weinig water. Geef ze grondig water als de bovenste vijf centimeter grond droog is.

Zwervende Jood Plant (Tradescantia zebrina)

Geef de Dwalende Jood water zodra de bovenste centimeter van de potgrond droog is. Dit is een andere plant die het beter doet als je voorzichtig bent met water geven, omdat hij vatbaar is voor wortelrot als hij te veel water krijgt.

Gebedsplant (Maranta leuconeura)

Gebedsplanten kunnen lastiger zijn om in topconditie te houden vanwege hun specifieke waterbehoefte. Ze hebben een goed doorlatende potgrond nodig en de grond moet constant vochtig worden gehouden, maar niet drassig. De bovenkant van de grond moet te allen tijde licht vochtig aanvoelen. Regelmatig water geven totdat er een beetje water uit de bodem van de pot loopt, is perfect.

Guzmanië

In tegenstelling tot veel andere planten, worden Guzmania’s bewaterd door water in de rozet te gieten, in plaats van water aan de grond toe te voegen. Guzmania’s zijn epifytisch en gebruiken hun wortels voornamelijk om ze op hun plaats te verankeren in plaats van voor het opnemen van water en voedingsstoffen. Vul de centrale rozet meerdere keren per week zodat deze voldoende water heeft om te gedijen.

Krijtstreepplant (Calathea ornata)

Calathea ornata vereist constant vocht, dus regelmatig water geven is vereist. Probeer licht vochtige grond te houden door een matige hoeveelheid water te geven zodra het oppervlak van de grond begint uit te drogen.

Huilende vijg (Ficus benjamina)

Geef de Huilende Vijgen regelmatig water om de grond licht vochtig te houden. Huilende vijgen zijn behoorlijk gevoelig voor onzuiverheden in het water, dus het gebruik van gefilterd water of regenwater is een goede manier om problemen te voorkomen. Huilende vijgen zijn om meerdere redenen vatbaar voor bladverlies, dus de plant zal het je snel laten weten als je hem niet goed water geeft.

Sinaasappelbomen voor binnen

Sinaasappelbomen binnenshuis hebben een hoge waterbehoefte en zolang ze in goed doorlatende grond in een pot met voldoende drainage worden geplant, is het moeilijk om de fout te gaan. Geef regelmatig water, zorg dat de grond vochtig blijft en stem de frequentie af op de behoeften van je plant.

Eeuwige Vlamplant (Calathea crocata)

Geef grondig water zodra de bovenste centimeter van de grond droog is. De Calathea crocata kan erg gevoelig zijn voor het type water dat wordt gebruikt, dus het is een goed idee om regenwater of gedestilleerd water te gebruiken.

Flamingobloem (Anthurium)

Geef niet vaak maar grondig water als de bovenste paar centimeter van de grond droog is. Anthuriums verdragen het zeer goed onregelmatig water te geven, maar ze lijden echt als ze te veel water krijgen.

Vlammende Katy (Kalanchoë blossfeldiana)

Een echt populaire winterbloeiende vetplant die je huis kan opfleuren met winter- en lentebloei die maanden aanhoudt. Omdat het een succulent is, vermijd te veel water. Geef de Flaming Katys grondig water als de bovenste helft van de grond droog is.

Pijlpuntplant (Syngonium podophyllum)

Pijlpuntplanten zijn redelijk droogtetolerant en moeten pas grondig worden bewaterd als de bovenste 1-2 centimeter van de grond droog is. De Pijlpuntplant rust in de winter en dit zal de waterbehoefte aanzienlijk verminderen.

Peperomia

Er zijn honderden soorten Peperomia met dramatisch verschillende verschijningsvormen, waardoor ze erg populair zijn bij liefhebbers van kamerplanten. De meeste hebben zachte kenmerken, dus het is het beste om te wachten tot de bovenste vijf centimeter van de grond droog is, voordat je grondig water geeft. Ze zijn redelijk droogtetolerant, dus kunnen ze een beetje verwaarlozing aan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.