Hoe kamerplant verpotten?

Kamerplant verpotten

Geen planteigenaar kan eromheen; Een kamerplant verpotten dient van tijd tot tijd te gebeuren! Met een paar simpele tips en trucs is het verpotten van je kamerplanten een fluitje van een cent. Als je de pot wilt veranderen of als je plant overgroeid is, is een goede verpotting de sleutel om je plant veilig in leven te houden. Laten we eens kijken wat je moet weten voordat je je vrolijke vriend gaat verpotten.

Verpotten lastig?

Het verpotten van je kamerplanten klinkt misschien lastig, maar we hebben een paar tips om er een succes van te maken.

Allereerst: verpotten betekent niet noodzakelijkerwijs het veranderen van de huidige pot van een plant, maar eigenlijk het veranderen van de grond of potmix. Verse grond betekent nieuwe voedingsstoffen. Dit is geweldig nieuws als je van je huidige plantenbak houdt, maar als je op zoek bent naar een nieuwe, is dat ook prima. Als je plantenbak (pot) vervangt, probeer de diameter dan niet meer dan 2cm in vergelijking tot je vorige pot te vergroten. En niet meer dan 4 cm groter te maken voor je vloerplanten. Als je een heel kleine plant verpot, hoeft je nieuwe plantenbak misschien maar een centimeter groter te zijn! De maat is hierbij belangrijk, want als we onze planten naar een grotere pot met meer aarde verhuizen, zullen we vaker geneigd zijn om water te geven. Een kleine plant + een te grote plantenbak + veel aarde + veel water = vragen om problemen. Je wilt niet dat je plant in de grond zwemt, maar slechts dat je plantje het komende jaar wat extra ruimte heeft om in te groeien.

Planten moeten doorgaans elke 12 tot 18 maanden worden verpot, afhankelijk van hoe snel ze groeien. Sommige langzame kwekers kunnen jarenlang dezelfde pot thuis noemen, maar hebben alleen grondaanvulling nodig. De lente, voor het begin van het groeiseizoen, is meestal de beste tijd om je kamerplanten te verpotten.

Wanneer mijn kamerplant verpotten?

Er zijn een aantal regels om rekening mee te houden wanneer je je kamerplant dient te verpotten. Je kamerplant verpotten? let op deze verschijnselen!

 • Wortels groeien door het drainage gat aan de onderkant van de plant
 • Wortels duwen de plant omhoog, uit de pot
 • Plant groeit langzamer dan normaal (anders dan winterrust)
 • Plant is extreem topzwaar en valt gemakkelijk om
 • Plant droogt sneller uit dan normaal, waardoor vaker water moet worden gegeven
 • Bovengrondse plantendelen nemen meer dan drie keer de potruimte in beslag
 • Merkbare zout- en mineraalafzetting op de plant of plantenbak

Dit is wat je bij de hand wilt hebben:

 • Je nieuwe kamerplant natuurlijk
 • De plantenbak waar je in gaat potten
 • Verse potgrond
 • Lavastenen of iets dergelijks (als je plantenbak geen afvoergat heeft)

6 Stappen om te verpotten – volg deze gratis stappen šŸ˜‰

1. Verwijder de plant uit de huidige pot

Draai je nieuwe plant zijwaarts, houd hem voorzichtig vast aan de stengels of bladeren en tik op de bodem van de huidige pot totdat de plant eruit schuift. Je moet het misschien een beetje helpen met een paar zachte rukjes aan de basis van de stelen.

2. Maak de wortels los

Maak de wortels van de plant voorzichtig los met je handen. Extra lange draadachtige wortels mag je wegsnoeien, maar zorg ervoor dat je de dikkere wortels aan de basis van de kamerplant houdt. Als je plant wortel gebonden is – de wortels groeien in zeer strakke cirkels rond de basis van de plant – maak de wortels dan zo goed mogelijk los en geef ze een snoeibeurt.

3. Verwijder oude potgrond

Verwijder ongeveer een derde of meer van de potgrond rondom de plant. Terwijl je plant groeide, heeft je plant een deel van de voedingsstoffen uit de huidige mix verwijderd, dus je zult hem een ā€‹ā€‹verse mix willen geven als je hem toch gaat verpotten!

4. Nieuwe potgrond toevoegen

Giet een laag verse potgrond in de nieuwe pot en pak deze in, verwijder eventuele luchtbellen. Als je nieuwe plantenbak geen afvoergat heeft, bedek de bodem dan met lavastenen of iets wat erop lijkt (stenen, grind, enz.) voordat je de potgrond toevoegt. Het doel is om spleten te creƫren waar het overtollige water in kan stromen, weg van de wortels van je plant (Dit voorkomt wortelrot).

5. Plant toevoegen

Plaats je plant die je uit de kweekpot hebt gehaald bovenop de verse laag mix in de nieuwe bloempot, zorg ervoor dat deze in het midden staat, voeg vervolgens de potmix toe rond de plant totdat deze stevig vastzit. Zorg ervoor dat je niet te veel aarde in de bloempot stopt, want je wilt dat de wortels kunnen ademen.

6. Geef water en geniet

Egaliseer de potgrond die boven ligt en geef je plant lekker een scheutje water! Je vers verpotte kamerplant heeft geen extra voedingsstoffen of kunstmest nodig op dit moment! Dit zit al genoeg in de verse potgrond.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.